Siden Hua Hin befinner seg mellom den nordlige og sørlige vendekrets, så befinner vi oss altså i tropene.
Som et resultat av denne tropiske beliggenheten så er det en del helsemessige aspekter du bør være klar over når du kommer hit.
Enkelt sagt så vil varmen resultere i, og gi grobunn for langt flere mikroorganismer, bakterier, insekter og parasitter enn det du vant med fra Norge.
Dette kan resultere i sykdom og nedsatt helse.
Noen av de tropiske sykdommene kan også vise seg å være svært standhaftige og ofte vanskelig å bli kvitt.
I all hovedsak er imidlertid Hua Hin et godt sted for alle aldersgrupper bare du følger noen enkle regler og retningslinjer.
Før du reiser fra Norge anbefaler norske Helsemyndigheter at du tar vaksiner mot difteri, stivkrampe, polio og hepatitt A.
For andre vil det kanskje være fornuftig å vaksinere seg mot hepatitt B som smitter via sex og blod.
Ta gjerne med deg et reiseapotek fra Norge som bør inneholde “Idoform” eller liknende midler for å forebygge diare, samt tabletter med et syrenøytraliserende middel mot forstoppelse.
All slik medisin kan forøvrig lettvint kjøpes på apoteker i Hua Hin.
Reseptbelagte medisiner kan stort sett kjøpes over disk på apotekene, men for å være på den sikre siden bør du konsultere din norske lege for å finne alternative medikamenter, produsenter og dosering.
Husk også å tegne en god sykeforsikring før du reiser fra Norge, for et uventet sykehus-opphold her nede kan gjøre et kraftig innhogg i feriebudsjettet!!
Vi tar så med et forholdsvis nytt råd fra Folkehelseinstituttet i Norge.
For de som ønsker det så kan man få tatt influensavaksinen ved sykehusene her i Hua Hin.
I 2012 var den tilgjengelig i slutten av Oktober måned.
De anbefaler at personer med følgende lidelser vil ha nytte av vaksinen:
Alvorlige lungesykdommer.
Kroniske hjerte/karsykdommer.
Sykdommer som gir nedsatt infeksjonsresistens.
Personer med diabetes type 1 og 2.
Allé personer over 65 år.
Uansett hvilket land man oppholder seg i så anbefales det at personer som kommer inn under ovenfornevnte tar denne vaksinen.
Folkehelseinstituttet mener at vaksinen reduserer sykehusinnleggelser og død for personer i risikogruppen.
Mygg.
Dette er noe de fleste av oss vil stifte bekjentskap med fordi disse plagåndene smyger seg innpå oss både på dagtid og etter mørkets frembrudd.
Den fysisk minste myggen er den som flyr etter mørkets frembrudd.
Den skaper kløe og stikkmerkene synes godt på vinterbleke legger. De er plagsomme men det er en ufarlig plage.
Noe ganske annet er det med den større myggen som kun flyr i dagslys. Den kan medføre alvorlige sykdommer som Malaria og Dengue feber. Vi vet at også medlemmer i vår forening har vært innlagt på sykehus etter å ha blitt stukket av Dengue-førende mygg.
Kraftig feber, opphovnede legger og smerter i alle ledd i kroppen er kjennetegnet på plagene. Det finnes ingen medisin som kurerer Dengue feber og du bærer sykdommen med deg resten av livet.
Det har blitt rapportert en kraftig økning av Dengue i vår provins Prachuap Kirikhan i 2012 og også nå i 2013.
Både malaria og dengue tilfeller er rapporteringspliktige til et sentralregister i Bangkok.
Så litt om mat.
Maten i Thailand er både sunn og god, og om du kjøper maten fra en liten trillevogn ute på gata eller fra et dyrere etablissement så spiller ikke det noen rolle såfremt maten er stekt eller kokt godt nok.
Når du bestiller kjøttretter så bør kjøttet være medium til godt stekt.
Ferdiglagede kjøttboller som tres på en bambuspinne og som ligger på “utstilling” i trillevogner i 30 – 40 varmegrader er selvfølgelig potensielle bakteriebomber og her bør du være på vakt, om du da ikke står og ser på når de grilles for da er det helt greit å spise dem.
Salat og rå grønnsaker bør du kun spise dersom du er sikker på at dette er godt skylt i rent vann. Du bør også ha i bakhodet at sprøytemidler, ulovlige som lovlige, benyttes i stor grad av bøndene og ofte uten noen form for kontroll av staten.
Vannet i springen skal ikke drikkes såfremt du ikke har installert renseanlegg.
Vår erfaring med de 20 liters vanndunkene som leveres på døren til 15 Baht pr stk, er at dette vannet er helt greit å benytte til kaffetrakter, vannkoker og matlaging.
Drikkevannet ditt bør du imidlertid kjøpe på plastflasker som du finner i dagligvarehandelen og når det gjelder opphold i tropene så må du ta i betraktning svettefaktoren.
Husk at et heteslag gjerne kommer snikende, spesielt når du er ute og sykler. Da er svettefaktoren høy og den varme vinden fjerner effektivt fuktigheten fra tøyet slik at du ikke føler deg klam og da gjelder det å bruke vettet og ha vannflasken klar.
Få i deg masse vann. Gjerne mellom 1 og 2 liter om dagen når du sitter stille og uvirksom i skyggen.
Vanninntaket ditt bør imidlertid økes kraftig dersom du ligger ute i solen eller driver med fysiske aktiviteter som jogging, sykling og golf.