GRAND PALACE

Dette storslåtte palasset ble påbegynt i 1782 av Buddha Yodfa Chulaloke, Kong Rama l.

Det fungerte som kongelig residens inntil Kong Rama V (1853 – 1910) tok over tronen. Etter den tid ble palasset benyttet som kontorer av den kongelige familie. I dag benyttes palasset til flere av de kongelige ritualer, blant annet kronings seremonier, kongelige begravelser, bryllup og stats banketter.

Palassområdet er på 218 400 kvadratmeter og omgitt av nesten to kilometer lange murer.

Phra Borom Maha Ratcha Wang som det heter på Thai, er et helt kompleks av bygninger. Konstruksjonen av palasset startet som sagt i 1782 da Kong Rama l besluttet å flytte hovedstaden fra Thonburi og over til andre siden av Chao Phraya elven. Palasset ble bygget på østsiden av Chao Phraya elven som bolig for seg selv og som et sentrum for sin regjering og religion.

Før byggingen kunne starte måtte imidlertid kongen be de opprinnelige beboerne, kinesiske handelsfolk, om å finne seg et annet sted å bo. I dag heter dette kinesiske kvarteret Yaowarat. Et tårn av gull ble således påbegynt 6. mai 1782. I begynnelsen besto palasset av flere trebygninger, omringet av en høy og lang forsvarsmur på 1900 meter. Foruten selve palasset så er det en annen bygning som peker seg ut, nemlig Wat Phra Kaew som inneholder de berømte små Emerald Buddhas.

Thaiene selv kaller dette templet for Wat Phra Si Rattana Satsadaram og foruten å være det viktigste og helligste templet i Thailand så er det også det eneste templet i Thailand som ikke er bebodd av munker. Bygningene her er i sannhet en del av verdens kulturskatter og stedet formelig oser av historie og mystikk. Da palasset sto ferdig 1785 ønsket ble det hele feiret med en kronings seremoni for kongen.

Den enkleste måten å komme dit på er å benytte taxi.