Internett i Hua Hin

Thailand har i skrivende stund i overkant av 20 millioner internettbrukere og du har derfor flere muligheter til internett tilkobling i Hua Hin. Du kan velge mellom bredbånd (ADSL), Satelitt tilkobling, oppringt nett tilgang, såkalt ISDN eller analoge og mobile tjenester. Rent generelt får du en bedre og mer stabil tilkobling jo nærmere du befinner deg byens sentrum, med unntak av en satelitt forbindelse. Nett som benytter vanlig telefonforbindelse, ADSL, (bredbånd), og oppringt nett får du i all hovedsak fra tre primære leverandører.

TOT (Telephone Organization of Thailand) eller 3BB, som går under navnet Maxnet eller Triple T, og som tidligere het TT&T og CAT Telecom.

Oppringt nett er i realiteten en saga blott siden hastigheten er begrenset til beskjedne 56Kbps og dermed fullstendig avlegs.

ADSL.
Står for Asymetric Digital Subscriber Line og er altå det som vi kaller bredbånd.

Nettet har sakte men sikkert blitt kraftig oppgradert i Hua Hin i de senere år, men det er imidlertid langt fra perfekt og du må påregne kraftige variasjoner i hastighet i rushtiden som er om ettermiddagen og tidlig kveldstid etter at skolene har avsluttet for dagen og elevene starter opp pc’ene sine.

Dersom du har installert fast-telefon hjemme så kan du forøvrig med enkelthet benytte ADSL.
Befinner du deg i et relativt nytt boligstrøk så kan det ta lengre tid å få installert ADSL og telefon. I 2004 måtte vi vente i omlag 8 måneder før data og telefonlinjer ble installert, men mye har skjedd siden den tid så utbyggingen av nettet går nok fohåpentligvis raskere idag.
Til oppkobling trenger du et et særskilt ADSL modem eller en Router for å oppnå nett-tilgang.
Personlig ville jeg valgt en trådløs Router fordi du da vil kunne arbeide uavhengig av kabler og der det måtte passe deg å sitte med din laptop.
Rekkevidden til signalene vil variere, avhengig av murvegger og avstanden til din bærbare pc. men 30 – 60 meter bør gå greit.

De lokale internett leverandørene har et bredt spekter av forskjellige “internett-pakker” å tilby.
3BB tilbyr 9MB hastighet til 590 Baht.

Leverandører er TOT, 3BB eller CAT Telecom.

Satelitt.
Dette er en en mulighet for deg som bor langt fra telefonlinjer og byens sentrum.
Både oppsett og utstyr er dyrere enn ADSL, men du sparer selvfølgelig kostnader ved å slippe å installere telefonlinje.
Dyrt i bruk men ofte eneste utvei for den som bor landelig til.

WIFI
Trådløst nett har vært tilgjengelig noen år i Hua Hin.
Gratis nett-tilgang eller såkalte WiFi Hotspots, er tilgjengelig i lokale coffe shops (for eks. Starbucks), restauranter, hoteller osv. Du bør spørre selv dersom du er interessert i frokost samtidig med pc bruk.
En lokal Tysk cafe som heter Sunshine har startet sin egen WiFi service for kunder med månedlig abonnement.
Et annet selskap, Hua Hin City Wide, tilbyr gratis WiFi i sentrum av byen, men hastigheten på max 100Kbps gjør at det føles plagsomt å surfe på nettet fordi så mange brukere er pålogget samtidig.
Hastigheten er på nivå med med et 33Kb oppringt modem som vi hadde i Norge for 20 år siden.

Mobilt nettverk.
Mobile nettverkstjenester kan også kjøpes i Hua Hin og for de som stadig er på farten.
Hutch USB modem er forholdsvis populært selv om hastigheten kan variere sterkt.

3G, GPRS og EDGE.
Det er ikke forbundet med noen problemer å koble deg opp mot internett enten via din mobiltelefon eller en såkalt “Dongel” som er et EDGE USB kort som kommuniserer med den digitale omverden.
Dette er svært nyttig der mobiltelefon signaler kan mottas, og du er utenfor rekkevidde av andre digitale muligheter.
Du kjøper enkelt og greit et abonnement på 1 måneds varighet og setter inn dette sim kortet i “dongelen”.
Hastigheten er ikke mye å skryte av, max 256 Kbps, men til epost og lesing av Norske aviser på nettet er det grei skuring.
Dersom du kjøper sim kort fra 1.2. call så dekkes hele Thailand mens Telenors Dtac stort sett dekker de større byene i Thailand og ikke ute på landsbygda.
True Corp. selger også 3G dongler/simkort på samme måte som de selger EDGE/GPRS dongler, men du bør sjekke om 3G signalene er innen rekkevidde der du bor.
3G signalene kan fanges opp i bykjernen og i et omlag 500 m bredt belte på begge sider av Phetchasem Road sydover til flyoveren (ved Kao Takiab).

Her er adressen til internett tilbyderne i Hua Hin:

3BB (tidligere TT&T) har kontor rett syd for Bangkok Hospital og ligger mellom Soi 94/3 og Soi 94/2 nede ved Phetkasem Rd. 
Tlf.: 032 513 112. 
Webside: www.3bb.co.th/home.php

TOT treffer du i 3. etg. i Market Village 
Tlf 032 520 523.
Webside: http://www.tot.co.th/index.php?lang=en

True Corporation, 3 etg. i Market Village, 
Tlf.: 031 526 433. 
Webside: http://www2.truecorp.co.th/en/home_flash.aspx

CAT Telecom finner du rett nedenfor postkontoret i Hua Hin. 
Tlf.: 023 520 523.
Webside: www.cattelecom.com/site/en/main.php